Nevýhody elektronických aukcí

10. 9. 2013

Dovolte nám informovat Vás o zveřejněném článku na portálu idnes.cz, který upozorňuje na skryté nevýhody elektronických aukcí.

V současné době se stále více a více spotřebitelů účastní elektronických aukcí, kdy cílem je nalézt nejlevnějšího dodavatele energií. V článku se dozvíte, že v praxi si výhodnější podmínky nakonec vyjedná daný dodavatel spíše pro sebe než pro spotřebitele.

Na idnesu byly zveřejněny tyto nevýhody aukcí:

  • Poptávající se dopředu zaváže, že podepíše smlouvu s vítězem aukce, přičemž se finální vítěznou cenu dozví až po ukončení aukce.
  • Jelikož se nezná vítěz aukce, tak se neví, jaké bude mít dodavatel obchodní podmínky, jaké bude mít poplatky, jaké pokuty. Tím se může výhodná cena rapidně „snížit“.
  • Pokud by chtěl účastník od aukce odstoupit, hrozí mu pokuta, např. až ve výši 9 % z celkového ročního vyúčtování.
  • Dále bylo zjištěno, že mohou být v obchodních podmínkách kromě vysoké sankce za odstoupení od smlouvy také například zpoplatněné hovory na informační linku ve výši 80 Kč na minutu, zpoplatněná papírová korespondence s dodavatelem nebo automatické prodlužování smlouvy na další období.

Celý článek si můžete přečíst zde.

Naše společnost se těchto aukcí z důvodů uvedených v článku zúčastňovat v současné době nehodlá. V budoucnu se očekává regulace z ERU (30.1.2014 vyjádření ERU) , díky kterému by měly být podmínky těchto aukcí více regulovány. Pokud budou podmínky aukcí pro zákazníky lépe nastaveny, nebrání se společnost ELIMON a.s. těchto aukcí účastnit.

Pokud budete chtít vytvořit porovnání oproti těmto aukcím, neváhejte se na nás s důvěrou obrátit.

Zákaznický servis ELIMON a.s.

Přidejte se k nám a šetřete díky naší Svěží energii.

Je to snadné. Stačí se nám jen ozvat.

Nechte nám kontakt, zavoláme vám

Nemáte čas to teď řešit? Nevíte, co si připravit? Nic se neděje. Zavoláme vám a předáme si všechny potřebné informace.

Děkujeme za odeslání formuláře.

Nezávazná cenová nabídka

Pošlete nám poslední vyúčtování a my vám zašleme nezávaznou nabídku na dodávky energií. Je to skutečně tak snadné.