Chytrý elektroměr – ušetřete díky přehledu o své spotřebě

1. 2. 2024

Chytrý elektroměr je zařízení, které je schopné dálkově průběžně zaznamenávat hodnoty vaší spotřeby a vyhodnocovat je. Podrobný přehled o naměřených hodnotách obdržíte jednou měsíčně na faktuře. Díky chytrému elektroměru budete moci efektivněji využívat elektřinu, což může vést ke snížení celkově odebrané energie a k nižším nákladům, které za energie vydáte. Ideálním řešením pro zákazníka je využít kombinaci chytrého elektroměru a spotových cen (produktu Svěží SPOT). Vzhledem k aktuálnímu vývoji cen elektřiny na trhu mají zákazníci se spotovým produktem v současné době výrazně levnější elektřinu, než zákazníci, kteří mají svou cenu zafixovanou.

Pro koho je určen?

Na základě směrnice Evropské unie se s instalací chytrých elektroměrů již začalo, například na Písecku je již instaloval distributor EG.D. Chytré elektroměry budou postupně instalovány na všechna odběrná místa v České republice bez rozdílu distribuční společnosti. Tento elektroměr se vyplatí hlavně zákazníkům (firmám) s vyšší spotřebou (alespoň 20 MWh za rok) nebo majitelům fotovoltaických elektráren (FVE) a dobíjecích stanic pro elektromobily, kteří chtějí a mohou svou spotřebu řídit a přímo tak ovlivňovat své náklady za elektřinu. V tomto případě je ale nutné zjistit, zda vaše spotřebiče umožňují spínání zejména v nízkém tarifu (NT – na elektroměru se zobrazuje T2).


Jaké jsou podmínky?

Málokdo ví, že o instalaci chytrého elektroměru lze u příslušného distributora zažádat již nyní. Kontaktujte nás a rádi s vámi probereme, zda je toto řešení vhodné i pro vaše odběrné místo. V případě zájmu o chytrý elektroměr vám s celou administrativou pomůžeme.

  • Žádost u příslušného distributora podáme zdarma za vás.
  • Po schválení žádosti vystaví daný distributor novou smlouvu o připojení, kterou vám zašle k podpisu.
  • Samotná výměna elektroměru je realizována na základě podpisu smlouvy, úhrady poplatku a dodání revizní zprávy elektrikáře.


Jednorázová cena za revizní zprávu se stanovuje podle stavu technické dokumentace k objektu (je-li nějaká), technického stavu elektroinstalace nebo hromosvodu, atd. V současné době se ceny pohybují u bytu (dle velikosti) od 800 až 1 800 Kč a u rodinného domu od 3 000 do 6 000 Kč.

Za instalaci chytrého elektroměru platíte příslušnému distributorovi. Ceny v níže uvedené tabulce jsou platné k 20. 3. 2023.


Poplatky dle jednotlivých distributorů dle jejich ceníků:

Distributor

Jednorázový poplatek bez DPH

Jednorázový poplatek s DPH

Stálá roční platba bez DPH

Stálá roční platba s DPH

ČEZ distribuce

3 888 Kč

4 704 Kč

1 271 Kč

1 537 Kč

PREdistribuce

0

0

1 254 Kč*

1 517 Kč*

*V případě PREdistribuce se jedná o měsíční poplatek.


Konzultaci si domluvte prostřednictvím zákaznické linky 474 720 240 nebo na info@elimon.cz.

Přidejte se k nám a šetřete díky naší Svěží energii.

Je to snadné. Stačí se nám jen ozvat.

Nechte nám kontakt, zavoláme vám

Nemáte čas to teď řešit? Nevíte, co si připravit? Nic se neděje. Zavoláme vám a předáme si všechny potřebné informace.

Děkujeme za odeslání formuláře.

Nezávazná cenová nabídka

Pošlete nám poslední vyúčtování a my vám zašleme nezávaznou nabídku na dodávky energií. Je to skutečně tak snadné.