Změny ve výši regulovaných plateb v roce 2018

28. 1. 2018

Nový rok s sebou přinesl změnu regulovaných cen za dodávku elektrické energie a zemního plynu, které ve svém cenovém rozhodnutí každoročně stanovuje Energetický regulační úřad.

Elektrická energie

Domácnosti si v letošním roce připlatí v případě poplatku za distribuci za každou odebranou kilowatthodinu v průměru od 5 do 8 % (s výjimkou sazby D57d určené pro elektrické vytápění, ve které poklesla platba za odběr v nízkém tarifu průměrně o 8 %), podobně vzrostly měsíční fixní platby závislé na velikosti jističe. Výjimku tvoří jednotarifní sazba D01d určená pro nízkou spotřebu a sazba D61d pro víkendový odběr, kde velikost měsíčních poplatků za jistič meziročně vzrostla o přibližně 20 %.

S obdobným nárůstem plateb za distribuci musí v letošním roce počítat i maloodběratelé z řad podnikatelů, pro něž distribuční poplatek za odebranou energii vzrostl v případě vysokého tarifu o bezmála 5 %, v případě nízkého tarifu o téměř 9 %. Stejně jako domácnosti, z nižší platby v nízkém tarifu se mohou těšit podnikatelé využívající sazbu C46d určenou k vytápění. O necelých 5 % vzrostla také velikost měsíční platby za jistič, stejně jako v případě domácností je patrný značný, téměř 20% nárůstu v jednotarifní sazbě C01d pro nízkou spotřebu.

U zbylých regulovaných položek, jejichž výše je stejná pro domácnosti i podnikatele, došlo k mírnému nárůstu měsíčního poplatku za služby operátora trhu, který v letošním roce činí 5,4 Kč/měsíc ve srovnání s 4,9 Kč/měsíc v loňském roce. Výše platby za systémové služby se s hodnotou 93,94 Kč/MWh pro letošní rok téměř nezměnila.

Zemní plyn

Nárůst distribučních poplatků za odebraný zemní plyn je v letošním roce ve srovnání s elektřinou méně výrazný – průměrně si domácnosti i podnikatelé připlatí od 1 do 2 %. Stálý měsíční plat za kapacitu rovněž zůstal bez významných změn, při odběru do 15 MWh za rok měsíční plat za distribuci meziročně poklesl o desetiny procenta, při vyšších odběrech si spotřebitelé naopak připlatí, nejvíce pak v pásmu 45-63 MWh o 1,8 %.

Pevná cena za služby operátora trhu oproti loňskému roku mírně poklesla, a to z 2,4 na 2,06 Kč/MWh.

Přidejte se k nám a šetřete díky naší Svěží energii.

Je to snadné. Stačí se nám jen ozvat.

Nechte nám kontakt, zavoláme vám

Nemáte čas to teď řešit? Nevíte, co si připravit? Nic se neděje. Zavoláme vám a předáme si všechny potřebné informace.

Děkujeme za odeslání formuláře.

Nezávazná cenová nabídka

Pošlete nám poslední vyúčtování a my vám zašleme nezávaznou nabídku na dodávky energií. Je to skutečně tak snadné.